Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Soğukta Cildiniz Su Kaybetmesin!

Uzman Dr. Ferihan Bilgin,

Uzman Dr. Ferihan Bilgin, cildin su kaybının kış aylarında daha fazla olduğuna dikkat çekerek, alınması gereken önlemleri sıraladı…

Dış ortamdaki soğuk, nemli hava ve rüzgar; ev, araç içi ve işyerleri gibi kapalı alanlarda da ısıtmaya bağlı kuru hava cildin dengesini bozar. Soğukta yüzeysel kan dolaşımı etkilenir, damarlar büzülür ve dolaşım yavaşlar; su kaybı olur…

PULLANMA VE ÇATLAMALAR OLUR

Kişi cildinde hassaslık, kızarma, nedensiz yanma hissi duyar; hatta cilt yüzeyinde pullanmalar, çatlamalar oluşabilir. Bu koşullardan yüz, eller gibi açıkta olan yerler ilk önce etkilenir. Sağlıklı bireyde bunlar görülürken cildin zaten hassas olduğu bazı durumlarda şiddetlenmeler olur. Seboreik dermatit dediğimiz rahatsızlıkta kızarmalar, pullanmalar şiddetlenir; atopik dermatit dediğimiz durumda kaşıntılar çok şiddetli olabilir.

ISI 20 DERECE OLMALI

Yaşadığımız ortamı nemlendirmek önemlidir. Dış ortamla ısı farkını çok açmamak için iç ortam ısılarını 20 derece civarında tutmalı ve %30 nemli olmasına dikkat etmeliyiz. Basit bir önlem olarak radyatörlerin üzerine su koymak ortamı nemlendirecektir.

MUTLAKA NEMLENDİRİCİ KULLANIN

Yüz ve eller daha çok etkileneceği için, yüzümüzü ve ellerimizi sabah akşam, akşam daha yoğun olmak üzere nemlendirmeliyiz. Makyaj temizlenirken alkolsüz bir temizleyici kullanmalı, ardından alışkın olduğumuzdan daha yoğun, daha zengin bir krem kullanmalıyız.

soguk

DAR KIYAFETLER GİYMEYİN

Kıyafetlerin sürtünmesi, dar, yünlü veya sentetik katkılı giyecekler de cildin kurumasına yol açar. Vücudun hava almasını sağlayan pamuklu dokumalar tercih edilmeli, ince ama kat kat, soğan zarı gibi giyinmeye çalışılmalıdır.

SICAK SU CİLDİ KURUTUR

Duş veya banyo çok sıcak olmamalıdır, sıcak su cildi daha da kurutur. Sık sık keselenmektenkaçınılmalı, temizlenirken gliserinli, yağlı sabunlar tercih edilmeli; banyo sonrası vücut sürtme hareketinden kaçınılarak, yumuşak hareketlerle kurutulmalı ve nemlendiriciyi bu aşamada kullanmaya özen gösterilmelidir.

Dekolte, dirsek, diz, topuk gibi kırılgan, çatlamış veya çok kuru bölgelere daha fazla özen gösterilmeli, yağlı kremlerle (tatlı badem yağı gibi) masaj yapılmalıdır.

xcvx_9a71824f-1ba5-4fe8-935e-17e60bdd747a_1

ELDİVEN KULLANIN

Eller çok sık yıkandığı için soğuğa özellikle hassastır; çatlamalar, soyulmalar hatta yer yer kanamalar olabilir. Gliserin veya gliserollü bir sabun kullanılmalı, suyla teması mümkün olduğu kadar azaltmalı ve deterjanla temas gerekiyorsa muhakkak eldiven kullanılmalıdır. Dışarı çıkarken, nemi yünlü eldivenlere göre daha iyi tutan deri eldivenler tercih edilmelidir. Günde birçok kez koruyucu el kremleri uygulanmalı, gece yatarken yoğun bir tabaka halinde ellere yedirilmelidir.

DUDAK KREMİNİ İHMAL ETMEYİN

Dudaklarımızda yağ bezi olmadığı için soğuktan ve kuruluktan çok çabuk etkilenirler; dudakları sık sık ıslatmak kurumasını, çatlamasını kolaylaştırır. Yağlı, besleyici bir dudak kremi her zaman elimizin altında olmalı, sık sık dudaklara uygulanmalıdır.

dfd_8d45d46a-1bc9-466e-b9c9-2686fa47f7ce_1

SİGARADAN UZAK DURUN

Kış aylarında beslenme önemlidir; A,B,C vitaminlerinden zengin, bol meyve sebze, balık veya ağızdan omega 3, badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin tüketimi sağlanmalıdır. Sigara dolaşımı etkilediği için hasarı arttırır, onarımı geciktirir. Bu nedenle sigara içilmemeli, içilen ortamlardan da uzak durulmalıdır.